0,0 šofer

TREZNO ODLOČAJ!

Pod vplivom alkohola smo milo rečeno omamljeni, vseeno pa zmotno mislimo, da z nami ni nič narobe. Zato lahko pomembne odločitve sprejemamo le v treznem stanju. In odločitev, da ne bomo pili in potem sedli za volan, JE trezna odločitev! 0,0 šoferja smo poimenovali tistega, ki je sprejel tako trezno odločitev. S tem je prevzel nase odgovornost tudi za druge, t.j. tiste, ki jih bo varno pripeljal domov. Pitje alkohola in vožnja NE gresta skupaj, zato se opogumi in postani 0,0 šofer.

nulanulasofer-prva

 

            ŠOFER,

                   SREČNO POT,

                                 O,O -POVSOD,

                                            PA BREZ NEZGOD BO TVOJA POT!

Letos že tretje leto zapored poteka preventivna akcija “0,0 šofer – trezna odločitev”, ki jo Ministrstvo za zdravje koordinira v okviru Resolucije Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje 2012–2021.

Z akcijo želimo zmanjšati škodljivo in tvegano rabo alkohola, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi v povezavi z varnostjo v cestnem prometu ter število prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi tega.

Da bi tudi letos še dodatno zmanjšali število žrtev nesreč, ki so povezane z alkoholom, pa je nujno sodelovanje vseh udeležencev v cestnem prometu. Te zato pozivamo, da:

• pred in med vožnjo ne uživajo alkoholih pijač, prepovedanih drog in drugih psihoaktivnih snovi,

• upoštevajo dejstvo, da alkohol v organizmu ostane tudi do 12 ur in več po zaužitju, odvisno od količine zaužite pijače,

• tudi kot pešci in kolesarji ravnajo odgovorno v prometu in se vanj vključujejo s trezno glavo in

• na sploh upoštevajo cestno prometna pravila.

Pozivamo tudi organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov ter trgovce, naj bodo pozorni pri prodaji in ponudbi alkoholnih pijač in spoštujejo določbe Zakona o omejevanju porabe alkohola.

Akcija 0,0 šofer

Ta akcija je nastala v okviru preventivnega projekta »PREPREČEVANJE VOŽNJE POD VPLIVOM ALKOHOLA« Ministrstva za promet, s katerim želimo opozoriti udeležence v prometu na nevarnosti, ki jih prinaša vožnja pod vplivom alkohola. Z akcijo bi radi dosegli izboljšanje sedanjega stanja, predvsem pa zmanjšali število mrtvih in hudo poškodovanih tam, kjer se kot sovzrok najhujših prometnih nesreč pojavlja alkohol.

Ministrstvo za promet želi s preventivno akcijo »0,0 šofer« povečati promocijo varne vožnje, povečati osveščenost udeležencev v prometu glede pitja alkohola in vožnje ter izboljšati poznavanje nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola in njenih posledic.

Zakaj trezna odločitev?

Preprosto rečeno – zato, ker je edina prava! V resnici ni kaj premišljevati: za volan lahko vedno sedemo le trezni. Popolnoma trezni, brez grama alkohola v krvi. Tega preprostega dejstva se vsi zavedamo. Pa vseeno mnogim to še vedno ne uspe in s tem spravljajo v nevarnost sebe in druge.

Deli
Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestEmail this to someoneShare on LinkedInTweet about this on TwitterPrint this page