DIJAŠKI DOM

SREDNJE ŠOLE VENO PILON

AJDOVŠČINA

PROJEKT

ODGOVORNA POTROŠNJA

»moj dežnik je zame in zate«

DEŽNIKI

AJDOVŠČINA

SEPTEMBER 2013-MAREC 2O14

 PREDSTAVITEV PROJEKTA »ODGOVORNA POTROŠNJA«

Letošnje šolsko leto je v našem dijaškem domu namenjeno osveščanju na področju potrošnje. Lanskoletni projekt »Prenova mladinske sobe« nas je obogatil in veliko naučil. Zaključili smo ga zadovoljni in veseli ob njegovi odmevnosti v ožjem in širšem okolju in prav taki smo se podali naprej. Letos svojo pozornost namenjamo odgovornemu potrošništvu in ponovno skušamo svoje znanje čim bolj nadgraditi ter ga deliti z mladimi v svojem okolju. Zavedamo se, da lahko že z malimi spremembami vsakodnevnih navad prispevamo k ohranjanju našega modrega planeta. Ker je pojem trajnostne oziroma odgovorne potrošnje širok in zajema mnoga področja, smo se omejili le na en del in sicer rabo plastičnih nakupovalnih vrečk. Le-te so pogubna razvada, s katero dušimo okolje in sebe. Nove ideje vodijo v nov način razmišljanja in obratno. V splošnem pomanjkanju zavesti glede posledic nečloveškega ravnanja z naravo, še posebno izstopa vsako spodbujanje k razmišljanju o trajnostni naravnanosti. Sledili smo ponovni uporabi odrabljenih stvari.

Ideja o dežnikih nam je prišla na misel ravno zaradi okolja v katerem živimo in delamo.To je področje Vipavske doline, kjer poleti in pozimi, v dežju in snegu, divja burja. Ravno razmere, s katerimi se srečujemo so nam dale idejo o reciklaži dežnikov. Dežnike smo povezali z nakupovanjem in se tako odločili za izdelavo unikatnih nakupovalnih torbic. Kot je že v navadi, so se ideje med samim delom dopolnjevale in širile. Iz starih odsluženih zaves, smo izdelali vrečke za nakup sadja in zelenjave, ki nadomestijo plastične vrečke. Zamikale so nas tudi papirnate vreče, ki jih podjetje Mlinotest po uporabi zavrže. Iz teh so nastale še poslikane darilne papirnate vrečke.

Vse skupaj smo spravili pod isto streho in ideja je bila tu, imenujmo jo »ODGOVORNA POTROŠNJA«.

POTEK PROJEKTA

ZBIRANJE DEŽNIKOV IN OSTALEGA RABLJENEGA MATERIALA

Z zbiranjem starih, neuporabnih, pozabljenih, strganih, odrabljenih dežnikov smo začeli že lansko šolsko leto. K akciji smo povabili dijake doma ter šole, profesorje in ostalo osebje.  Z zbiranjem smo nadaljevali tudi letošnje šolsko leto in v projekt vključili še prve letnike. Odziv je bil kar velik, saj smo zbrali preko 150 dežnikov.

DEŽNIKI2 DEŽNIKI3

PREDELAVA DEŽNIKOV, ZAVES, PAPIRNATIH VREČ

Iz kovinskega ogrodja smo dežnikom sproti odstranjevali blago. Blago smo oprali, mu počistili nitke, porezali trakove in blago polikali. Dobili smo velik izbor vzorčastega in raznobarvnega blaga. Blago smo ločili po velikosti. Iz manjših kosov so nastale torbice z daljšimi ročaji, iz večjih kosov smo izdelali torbice ovalnih oblik. Odločili smo se, da bodo torbice zaradi lažje uporabe zložljive. Torbice lahko tako zložimo v za pest veliko obliko in jih spnemo z našitim trakom, ki se  zaključi z ježkom. Krojili smo dva tipa torbic. Po krojenju smo enobarvne torbice okrasili z raznobarvnimi motivi. Sledilo je sestavljanje torbic. To delo je potekalo na šivalnih strojih v naši šiviljski delavnici. Najprej smo sešili okraske, nato ročaje in nazadnje celo torbico. Vsaka torbica je imela našito etiketo z imenom našega doma. Tudi iz zbranih starih zaves smo skrojili vrečke, jih sešili, skoznje potegnili trakova za zapiranje in obesili kartonček za lepljenje etiket s ceno. Nazadnje smo izdelali še darilne papirnate vrečke. Papirnate vreče smo poravnali, odstranili neprimerni del embalaže, skrojili vrečke, sešili in okrasno porisali.

DEŽNIKI7DEŽNIKI8DEŽNIKI9

 Tako so bile nared tri vrste izdelkov: torbice, nakupovalne vrečke in papirnate vrečke.

 DEŽNIKI4DEŽNIKI5DEŽNIKI6

DEŽNIKI10DEŽNIKI11DEŽNIKI12

DEŽNIKI13

STIKI Z JAVNOSTJO

Da bi informacija o našem delu dosegla čim širšo publiko, smo bili dejavni tudi v medijih, ki so se na naše delo, tako kot v lanskem šolskem letu, zelo pozitivno odzvali. Na ta način smo naš dijaški dom povezali s širšo lokalno skupnostjo ter tako na posreden način predstavili naše vsakodnevno delo z dijaki. O našem projektu so govorili na Radiu Robin, snemala nas je televizija Primorka, članek o projektu je bil objavljen v Ajdovskih novicah in v Primorskih novicah. Vabilo na prodajno stojnico je bilo poslano vsem profesorjem na šoli, dijaki pa so bili povabljeni preko plakatov in ustno.

DOBRODELNO DELOVANJE

Z našo akcijo smo poleg širjenja ozaveščenosti, uspeli zbrati lepo vsoto finančnih sredstev. Zbrani denar smo darovali v šolski sklad. Namenjen bo dijakom dijaškega doma. Namenili smo se, da izvedemo dobrodelno prodajno stojnico, in tu prvič ponudimo torbice, vrečke in vrečice. Prva stojnica je bila izpeljana v okviru informativnega dne, 14. februarja. Na njej so sodelovale dijakinje, ki so izdelovale izdelke. Odziv je bil velik in se ja kasneje še nadaljeval saj so se zainteresirane tudi v naslednjih dneh oglašali pri nas. Prodajno stojnico smo ponovile 8. marca, ko smo svoje izdelke ponujale na Kmečki tržnici v Ajdovščini.

DEŽNIKI14DEŽNIKI15

 ZAKLJUČEK

S projektom smo znova obogatili vezi med dijaki ter med dijaki in vzgojitelji. Prispevali smo k njihovemu spoštljivemu odnosu do narave. Učili smo jih spoštovati drugačnost in ceniti naravne dobrine. Širšemu lokalnemu okolju smo pokazali, kaj zmoremo, kam nas peljejo dobre ideje. Pokazali smo mladim pot, kako povezati staro z novim, kako z malimi koraki ozavestiti okolje, poleg smo pripeli še dobrodelno noto in s tem mladim  pokazali način, kako z malo truda podati roko sovrstniku.  Ko se bo zavest o odgovornem  ravnanju širila v širšo okolico in ko bo okolica poiskala zgled v nas in ideje širila naprej, bo naš uspeh še večji.

DEŽNIKI16odg potrosnja stojnica

Dostopnost