SLIKA1

V dijaškem domu v Ajdovščini smo se odločili, da v okviru vseslovenskega natečaja Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec 2016/17 izvedemo projektno nalogo z naslovom Torba da te kap. Projekt je namenjen zmanjševanju obremenjevanja okolja z odpadnimi tekstilnimi izdelki in vzgaja mlade za odgovornejši odnos do narave.
Gre za ustvarjalno izobraževalni projekt, ki ima namen pokazati dijakom, da lahko iz starih, neuporabnih oblačil, izdelamo čisto novo unikatno torbo.

Projektno nalogo smo izvedli pri krožku Šivalnice. Na izbiro smo imele blago različnih materialov, kvalitete in barv, ki ne služi več svojemu prvotnemu namenu in bi drugače končalo med odpadki. V omarah v šivalnici je shranjenih še nekaj oblačil iz jeansa, pa tudi ostalih tekstilnih materialov, ki so nam ostali iz prejšnjih projektov. Možnost izbire je bila kar velika. Največ nas je izbralo jeans, ki je nam mladim najbolj pri srcu.


Ustvarjanje smo začele z izdelavo skice torbe. Ob prisotnosti naše vzgojiteljice, ki nas je usmerjala in dajala napotke, kako bo delo potekalo, smo našo zamisel prenašale iz papirja na blago. Vsaka je narisala na blago model, ki smo ga kasneje izrezale iz blaga. Pri strojnem šivanju nam je pomagala vzgojiteljica, medtem ko smo ročno delo opravile kar same. Nekatere smo izdelale majhne torbice, druge torbe za v šolo, spet tretje torbe za nakupovanje, z mislijo, da bi tako zmanjšale porabo plastičnih nakupovalnih vrečk. Ker pa nam torbe brez okraskov niso bile všeč, je vsaka po svojih željah torbo še okrasila. Uporabile smo blago pisanih barv in vzorcev. Dodale smo še zadrge in gumbe in torbe so bile narejene.
Ideja, da bi izdelovale torbe iz odpadnega blaga, nam je bila takoj všeč in vesele smo, da nas je vzgojiteljica podprla pri izvedbi. Nekatere torbe so že razveselile naše mame, nekatere pa še čakajo, da dobijo lastnika. Tako smo blago, ki bi ga drugače zavrgli, uporabile v dober namen in zaživelo je v novi podobi, podobi modernih jeans torb, unikatnih, primernih za različne namene in priložnosti.

Projektna naloga je bila bogata izkušnja za nas dijake, daje zgled, kako lahko stare, zavržene stvari ponovno uporabimo in izdelamo okolju prijazen izdelek.

Maruša Seražin

Dostopnost