5. Mednarodni kongres dijaških domovsekcija mladi 2015

Konec marca je Društvo vzgojiteljev Slovenije v sodelovanju s Skupnostjo dijaških domov in ZRSŠ organiziralo že peti mednarodni kongres dijaških domov. Kongres je namenjen strokovnim delavcem dijaških domov ter vsej ostali strokovni javnosti iz področja šolstva in sociale. Tekom kongresa smo želeli osvetliti aktualna vprašanja vzgoje v današnji družbi ter izmenjati svoje izkušnje in spoznanja iz vsakodnevne prakse, prvič pa so se nam v svoji sekciji pridružili tudi naši dijaki. 

V petek, 27. 3. 2015 smo se štiri domske dijakinje 4. letnika, udeležile 5. mednarodnega kongresa dijaških domov: Modeli vzgoje v globalni družbi, ki je potekal v Ljubljani. Tam smo sodelovale v sekciji mladih, ki je bila letos prvič organizirana. Dijaki iz različnih dijaških domov  smo  predstavili raznovrstne projekte, ki potekajo v domovih po Sloveniji. Naša naloga je bila predstavitev projekta Prenove mladinske sobe in Odgovorne potrošnje: Moj dežnik je zate in zame, pri katerih smo tudi same aktivno sodelovale. Sekcije se je udeležilo okoli 20 dijakov, predstavljenih pa je bilo 6 različnih projektov.

Kongresa smo se udeležile z zanimanjem, saj je bila za nas to neka nova izkušnja. Projekte, ki so bili predstavljeni, smo zbrano poslušale, saj so bili predstavljeni na zanimiv način (slike, videi), tudi vzdušje med sodelujočimi je bilo sproščeno. Spoznale smo dogajanja v ostalih dijaških domovih, ki so nam dala ideje za naprej. Upamo, da bo v prihodnje ta sekcija številčnejša. Kongresa bi se z veseljem še kdaj udeležile.

Erika Štremfelj, Petra Berčič, Suzana Tušar, Sara Jesenko in mentorica Tina Vrčon

Dostopnost