V četrtek, 18. aprila 2024, sva vzgojiteljici Anja in Mojca za dijakinje našega dijaškega doma pripravili predavanje o menstrualnem ciklu in prvem obisku pri ginekologu. Dogodek je bil osnovan na pobudo dijakinj, ki so svoje veliko zanimanje za obravnavano temo izkazale tudi s številčno udeležbo.
V sproščenem in intimnem okolju so dekleta v družbi sovrstnic spoznavala anatomijo ženskega razmnoževalnega sistema, fiziološke osnove procesov, ki se dogajajo med menstrualnim in jajčniškim ciklom, ter prejele osnovne informacije o prvem obisku pri izbranem ginekologu. Zaznati je bilo, da so dekleta pred izkušnjo slednjega precej negotova, zato je pomembno, da na podlagi kakovostnih in relavantnih informacij z njimi o tem spregovorimo. Poleg informacij, ki jih dobijo od odraslih, pa so pomembne tudi pristne osebne izkušnje, ki jih mladostnice rade delijo med sabo, zato sva izvajalki tudi temu namenili nekaj časa.
Dijakinje so bile ob koncu z izvedenim zadovoljne, dodatno potrditev, o zaželenosti in pomembnosti obravnave takšnih in podobnih tem z mladimi, pa daje tudi izkazan interes za organizacijo predavanja na sorodno temo.

V sredo, 24. aprila 2024, smo imeli v dijaškem domu v sodelovanju s Hišo mladih Ajdovščina, pogovorno delavnico na temo Moje življenje v odraslost. Svoboda in odgovornost – kaj pomeni biti odrasel? Delavnico je vodil dr. Uroš Perko.

Dostopnost